МГ недеља информатике

О Недељи информатике

Недеља информатике у Математичкој гимназији је циклус предавања и радионица који се одржава једном сваке школске године, током једне радне недеље. Циљ Недеље је представљање тема и идеја из рачунарских наука које нису покривене редовним школским градивом, а често нису ни строго “такмичарске” природе. Предавачи су углавном бивши ученици МГ који групу одабраних кандидата упознају са важним концептима у академском, као и индустријском свету рачунарских наука.

Кратак историјат

Прва Недеља је била одржана крајем марта / почетком априла 2015. године, када су полазници слушали предавања о алгоритмима за решавање шаха, основним појмовима биоинформатике, рачунарској безбедности, дигиталној електроници и многим другим темама. Предавачи су били Андреј Ивашковић, Милош Станојевић и Петар Величковић, студенти рачунарских наука на Универзитету Кембриџ. Од тада се састав организатора и предавача поприлично проширио, углавном бившим учесницима Недеље и освајачима медаља са најпрестижнијих међународних такмичења из информатике. До сада су утисци о Недељи били веома позитивни, како од стране полазника, тако и од стране колектива Математичке гимназије.

Продукт радионице о дигиталној електроници на првој Недељи информатике

Пријавите се!

Позивамо све заинтересоване ученике и ученице Математичке и Рачунарске гимназије (укључујући и одељења 7. и 8. разреда основне школе) да се пријаве за Недељу информатике, без обзира на претходне резултате на такмичењима и школски успех.